Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.06.2006 10:25 - АГАПУРИН при мозъчна исхемия
Автор: tod Категория: Други   
Прочетен: 8808 Коментари: 0 Гласове:
0



 Експериментални изследвания показаха, че при мозъчна исхемия* настъпват изразени разстройства на микроциркулацията с недостатъчност на кръвния ток в малките мозъчни съдове. В тези случаи мозъчният кръвен ток става зависим преди всичко от градиента на налягането, който в значителна степен се определя от локалния кръвен вискозитет.

Нарастването на локалния кръвен вискозитет предизвиква повишаване на мозъчното съдово съпротивление и води до забавяне на кръвния ток в артериолите и капилярите. Забавянето на кръвния ток причинява допълнително повишаване на вискозитета; с това възниква хемореологичен-хемодинамичен порочен кръг. Хипоперфузията на мозъка води до намалена флексибилност и деформируемост на еритроцитите и до образуване на еритроцитни агрегати. Засилва се и агрегацията на тромбоцитите. Те набъбват и техните мембрани руптурират, в резултат на което се освобождават хистамин, серотонин, АТР и ADP. Аденозинтрифосфатът засилва адхезията на тромбоцитите и в присъствието на Ca++-йони възникват тромбоцитни агрегати. Концентрацията на фибриногена в плазмата се увеличава. С нарастването на стазата възниква периваскуларен оток, засилва се коагулолабилитетът и се формират малки тромби.

При исхемичните разстройства на мозъчното кръвообращение терапевтичните усилия трябва да бъдат насочени не само към подобряване на мозъчната хемодинамика и метаболизъм, но и към повлияване на локалните възпалителни реакции

В тази връзка, имуномодулаторите разкриват нови перспективи за лечението на мозъчната исхемия и медикаментите, които повлияват благоприятно мозъчната микроциркулация и имунните реакции при мозъчна исхемия пораждат оправдан интерес. Един от тях е Агапурин ( пентоксифилин).

Агапурин (oxpentifylline) е метилксантин, който подобрява реологичните свойства на кръвта и въздейства благоприятно при нарушения на периферната и мозъчната микроциркулация.

С редица експериментални и клинични проучвания беше установено, че той повлиява:

l

флексибилността и деформируемостта на еритроцитите

l

плазмения вискозитет

l

тромбоцитната агрегация

l

Известно е, че кръвният и плазменият вискозитет имат важна роля в поддържането на адекватна микроциркулация. Редица проучвания показаха, че оралното приложение на Агапурин при пациенти с периферни артериопатии и исхемични разстройства на мозъчното кръвообращение предизвиква значимо намаляване на кръвния вискозитет, което води до подобрение на микроциркулацията.

С клинични проучвания е установено, че след орално или парентерално назначаване на медикамента настъпва понижаване и на плазмения фибриноген, който е повишен при голяма част от случаите с мозъчна исхемия.

Освен това Агапурин:

l

l

Има данни, че медикаментът засилва тромболизата, предизвикана от урокиназа и простациклин. Антитромбозните свойства на медикамента, макар и слабо изразени, са потвърдени с двойно-сляпо и контролирано с плацебо проучване, проведено при болни на хемодиализа.

Агапурин повишава флексибилността и деформируемостта на левкоцитите и инхибира тяхната адхезия. Това допринася за подобряване на микроциркулацията. Медикаментът, чрез инхибиране на фосфодиестеразата, потиска синтезата на туморния некротичен фактор-алфа в активираните моноцити. Той инхибира и някои други проинфламаторни цитокини - интерлевкин-6, интерлевкин-1-алфа. Инхибиращите ефекти на Агапурин върху левкоцитната поларизация и трансендотелна миграция допринасят за противовъзпалителната му активност.

Агапурин подобрява периферната и мозъчната микроциркулация чрез въздейсвието върху кръвния вискозитет, флексибилността и деформируемостта на еритроцитите, тромбоцитната агрегация и концентрацията на плазмения фибриноген

При болни с мозъчносъдова недостатъчност беше показано, че след венозно инжектиране на медикамента мозъчният кръвен ток се повишава. Повишение на регионалния и на хемисферния мозъчен кръвен ток и кръвен обем след венозно или орално приложение при болни с хронична мозъчна исхемия и съдова деменция е документирано и с 133Xe-клирънсовия метод. В резултат от подобряването на мозъчната микроциркулация - Агапурин повлиява благоприятно и мозъчния метаболизъм.

Въздействията на медикамента върху реологичните свойства на кръвта и мозъчната микроциркулация обаче, не могат да изяснят напълно неговите терапевтични ефекти. По-нови данни показват, че медикаментът има и имуномодулиращо действие. Той повлиява различни звена на имунната система, но особено подчертано е неговото инхибиращо въздействие върху проинфламаторните цитокини. Клиничните проучвания за влиянието на медикамента върху имунните реакции обаче все още са ограничени, но има основания да се предполага, че имуномодулацията с Агапурин би могла да придобие терапевтична стойност.

Лечебната ефективност на Агапурин при мозъчна исхемия е установена с редица клинични наблюдения.

Някои открити, неконтролирани с плацебо проучвания показват, че интравенозното инжектиране в острия стадий на исхемичния инсулт на 1200-1500 мг Агапурин дневно, в продължение на 10 дни, води до изразено клинично подобрение. При острия исхемичен инсулт обаче, медикаментът се прилага най-често интравенозно по 200-400 мг дневно. Значително по-големи дози, в интравенозни апликации, са назначавани при тромбози на ретинални вени и артерии – 1600 и съответно 1800 мг дневно; в тези случаи лечението е провеждано в продължение на 4 седмици.

Благопричтните ефекти на Агапурин при хронична мозъчна исхемия и съдова деменция са доказани убедително с отворени и контролирани с плацебо проучвания. Медикаментът, назначаван орално по 1200 мг дневно, довежда до подобряване на субективните оплаквания и на психичните функции, оценявани с информативни невропсихологични тестове. Лечебните резултати са по-добри при дълготрайно приемане на медикамента, обикновено в продължение на 3-6-9 месеца. Подходящи за тази цел са ретардните форми – Агапурин 400 мг и Агапурин 600 мг.

Благоприятните резултати от лечението на острата и хронична мозъчна исхемия с Агапурин са обусловени не само от хемореологичните му свойства, но вероятно и от имуномодулиращите му ефекти

Имуномодулиращите ефекти на Агапурин са установени и при болни с множествена склероза. След едновременното му приложение с Интерферон-бета1б, концентрацията на интерлевкин-10 в серума се повишава, с което нарушеният баланс на цитокините при множествена склероза се коригира. Напоследък, противовъзпалителните ефекти на медикамента са документирани и при болни с кардиопулмонален байпас.

Изводът за клиничната практика

При лечението на исхемичните нарушения на мозъчното кръвообращение, Агапурин трябва да се назначава в оптимални дози – 800–1200 мг дневно, прилагани в достатъчно продължителни лечебни курсове.

Проф. д-р Димитър ХАДЖИЕВ, дм

ДУБНП “Св. Наум”- София

инхибира синтезата на субстрати, засилващи агрегацията на тромбоцитите - тромбоксан А2 стимулира синтезата и освобождаването на простациклин PGl2 плазмената концентрация на фибриногена

Повишаването на локалния вискозитет, което влошава мозъчната микроциркулация, зависи главно от забавянето на регионалния мозъчен кръвен ток, от намалената флексибилност и засилена агрегация на еритроцитите, от адхезията и агрегацията на тромбоцитите и от повишената концентрация на плазмения фибриноген. Тези хемореологични изменения определят и основните насоки на терапевтичните усилия за подобряване на мозъчното кръвообращение.

Паралелно с хемореологичните отклонения и нарушението на мозъчната микроциркулация при мозъчната исхемия възниква и имунно обусловена локална възпалителна реакция, която е медиирана от проинфламаторни цитокини - интерлевкин-1 бета, туморен некротичен фактор, интерлевкин-6 и други.



Тагове:   мозъчна,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: tod
Категория: Други
Прочетен: 631422
Постинги: 180
Коментари: 41
Гласове: 284
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Блогрол
1. Заболявания на половата система
2. Обща медицина-Медицински университет, София
3. Лекции по детска хирургия (доц. д-р. О. Бранков, Пирогов)
4. Пулмология
5. Учебник по неврология
6. Детска хирургия (от секция детска хирургия в Пирогов)
7. Хематология, Болести на кръвта
8. Хематология, Заболявания на червените кръвни клетки
9. Хематология, Заболявания на белите кръвни клетки
10. Хематология, Други хематологични заболявания
11. Токсикология
12. Лабораторни показатели
13. Кардиология, Вродени заболявания
14. Кардиология, Клапни заболявания
15. Кардиология, Тумори на сърцето
16. Кардиология, Болести на перикарда
17. Кардиология, Болести на миокарда
18. Кардиология, Болести на ендокарда
19. Кардиология, Артериална хипертония
20. Кардиология, Сърдечна недостатъчност
21. Кардиология, Белодробно сърце
22. Кардиология, Аритмии
23. Кардиология, Болести на аортата
24. Кардиология, Исхемична болест на сърцето
25. Гастроентерология, Болести на хранопровода
26. Гастроентерология, Болести на стомаха
27. Гастроентерология, Болести на червата
28. Гастроентерология, Болести на черния дроб и жлъчните пътища
29. Гастроентерология, Болести на панкреаса
30. Аптеки, болници, клиники, медицински центрове