Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.05.2007 08:23 - Пневмонии, причинени от хламидии--Psittacosis
Автор: tod Категория: Други   
Прочетен: 4289 Коментари: 0 Гласове:
2



Пневмонии, причинени от хламидии

Определение: Пневмониите, причинени от хламидии представляват небактериални пневмонии, които протичат с възпаление на белодробния интерстициум.  

Етиология: Хламидиите са облигатни вътреклетъчни микроорганизми, родственици на бактериите. Притежават ДНК, РНК, клетъчна стена подобна на Грам-отрицателните бактерии. Имат ензими, специфични антигени и са чувствителни към някои антибиотици.
Три вида хламидии могат да предизвикат развитието на пневмония:
   - Chlamidia Trachomatis – причинява  пневмония у новородени. Детето може да се инфектира при аспириране на секрети, съдържащи хламидии по време на раждането от майка, страдаща от хламидиен цервицит. 
   - Chlamidia Psittaci – причинява орнитозни (пситакозни) пневмонии. Заразяването става по въздушно-капков път чрез инхалация на изсъхнали секрети от птици. Източник на заразата са около 130 вида птици  - папагали, гълъби, канарчета, гъски, пуйки.
Първоначално заболяването е било наречено пситакоза поради факта, че се предава на човека чрез папагали (psittac – папагал). По-късно се установило, че заразата се предава от различни птици и заболяването било наречено орнитоза (orni – птица).
Орнитозата се среща по-често при работещи в птицеферми, при търговци на екзотични птици, ветеринарни лекари.
   - Chlamidia Pneumoniae – причинява атипична пневмония. Счита се, че инфекцията се предава от човек на човек по въздушно-капков път. Най-често се среща между 7 и 40 годишна възраст.

Патогенеза: Хламидиите се размножават в епителните клетки и образуват в цитоплазмата вътреклетъчни включвания. По кръвен път се разсейват в целия организъм. В ретикуло-ендотелните клетки на черния дроб и слезката се размножава, след което по кръвен път достига до белите дробове и други органи. Инкубационният период е 7 до 14 дни.

Патоанатомия: В интерстициума на белите дробове се откриват инфилтрати от лимфоцити, моноцити.

Клинична картина: Хламидийната пневмония у новородените се наблюдава най-често в първите 3-4 месеца след раждането. Заболяването се проявява като грипоподобна респираторна инфекция. Наблюдават се суха кашлица, запушен нос, учестено дишане, липсва фебрилитет. При 50 % от новородените с хламидийна пневмония е налице и хламидиен конюнктивит.
Орнитозата започва с втрисане, висока температура до 40 °С, главоболие, болки по ставите и мускулите, суха кашлица, рядко има кръвохрак. При аускултация могат да се чуят сухи и дребни влажни хрипове в белодробните основи.
При орнитоза се засягат и други органи, напр. сърце, нервна система, кръвотворна система, бъбреци и др. Може да има белези на артрит, хепатит, хемолитична анемия и др.
Пневмониите, причинени от Chlamidia pneumoniae често протичат безсимптомно или с умерено изразени симптоми. Инкубационният период е 3-4 седмици. Заболяването може да започне с главоболие, фебрилитет, фарингит, ларингит. След 1 до 4 седмици се развива бронхит и пневмония. Налице е суха кашлица, която продължава дълго време.
При възрастни пациенти заболяването може да протече по-тежко, като при тях по-често възникват рецидиви.

Изследвания:
1. Лабораторни изследвания – броят на левкоцитите е нормален или леко понижен, СУЕ е увеличена.
2. Рентгеново изследване – откриват се инфилтративни засенчвания от интерстициален или лобуларен тип. Засягат се хилусните области и сегменти от долните белодробни лобове.

Усложнения: При пситакоза могат да се наблюдават миокардит, ендокардит, менингоенцефалит, хепатит, бъбречна недостатъчност. При пневмониите, причинени от Chlamidia pneumoniae може да възникне синуит, отит, артрит, миокардит, ендокардит.

Диагноза: Най-голямо значение за диагнозата имат серологичните изследвания – РСК и ELISA. Реакцията за свързване на комплемента (РСК) се приема за положителна при четирикратно нарастване титъра на антителата.
Изолирането на хламидиите от храчки, кръв, тъкани е трудно. Те са вътреклетъчни микроорганизми и могат да се изолират само в клетъчни култури и кокоши ембриони.

Диференциална диагноза: Прави се с микоплазмена пневмония, грипна пневмония, Ку-треска.

Лечение: При пситакозата средство на избор са тетрациклиновите антибиотици – Doxycyclin, Tetracycline, като лечебния курс продължава 14 дни. Може да се приложат и макролиди – Erythromycin.
При пневмонии, причинени от Chlamidia pneumoniae се прилагат тетрациклинови антибиотици – Doxycyclin, Tetracycline за 2-3 седмици. Ако симптомите все още персистират се провежда втори курс с различен клас антибиотици. Използват се макролиди – Erythromycin, Clarithomycin, Azithromycin. Може да се приложат и квинолони (Levofloxacin, Moxifloxacin), но те са по-слабо ефективни.
Въпреки приема на антибиотици възстановяването е бавно, понякога кашлицата персистира седмици наред.
При новородени с хламидийна пневмония се провежда лечение с еритромицин за 14 дни. При възникване на рецидив се провежда втори антибиотичен курс.

Прогноза: При млади пациенти с хламидийна пневмония прогнозата е добра, но при възрастни лечението е по-трудно.

Профилактика: За профилактика на хламидийната пневмония при новородени е необходимо диагностициране и лечение на хламидийния цервицит на майката преди раждането на детето.
За предпазване от пситакоза се препоръчва хората, които работят с птици да избягват контакт с техни секрети. Болните птици се лекуват с антибиотици.
Профилактиката на пневмонията, причинена от Chlamidia pneumoniae е трудна. Обикновено болните не се чувстват много болни и продължават да посещават училище или работа, като при кихане хламидиите попадат във въздуха. Не е известно за колко време болните остават заразоносители.



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: tod
Категория: Други
Прочетен: 631383
Постинги: 180
Коментари: 41
Гласове: 284
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Блогрол
1. Заболявания на половата система
2. Обща медицина-Медицински университет, София
3. Лекции по детска хирургия (доц. д-р. О. Бранков, Пирогов)
4. Пулмология
5. Учебник по неврология
6. Детска хирургия (от секция детска хирургия в Пирогов)
7. Хематология, Болести на кръвта
8. Хематология, Заболявания на червените кръвни клетки
9. Хематология, Заболявания на белите кръвни клетки
10. Хематология, Други хематологични заболявания
11. Токсикология
12. Лабораторни показатели
13. Кардиология, Вродени заболявания
14. Кардиология, Клапни заболявания
15. Кардиология, Тумори на сърцето
16. Кардиология, Болести на перикарда
17. Кардиология, Болести на миокарда
18. Кардиология, Болести на ендокарда
19. Кардиология, Артериална хипертония
20. Кардиология, Сърдечна недостатъчност
21. Кардиология, Белодробно сърце
22. Кардиология, Аритмии
23. Кардиология, Болести на аортата
24. Кардиология, Исхемична болест на сърцето
25. Гастроентерология, Болести на хранопровода
26. Гастроентерология, Болести на стомаха
27. Гастроентерология, Болести на червата
28. Гастроентерология, Болести на черния дроб и жлъчните пътища
29. Гастроентерология, Болести на панкреаса
30. Аптеки, болници, клиники, медицински центрове