Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.05.2006 20:38 - Международен конгрес на Европейската Платформа по Множествена Склероза
Автор: tod Категория: Други   
Прочетен: 3229 Коментари: 2 Гласове:
0



Представители на МС Общество България взеха участие в тазгодишния международен конгрес на Европейската Платформа по Множествена Склероза /ЕПМС/, който се проведе между 28 април и 2 май 2004 г. в Прага.

ЕПМС е нестопанска организация, в която членуват 29 МС Общества от цяла Европа. Нейните основни цели са да популяризира активно интересите на хората, страдащи от множествена склероза на европейско ниво и да съдейства за обмен на опит и съвместни инициативи между МС Обществата, както и да разпространява информация и насърчава изследвания в областта на множествена склероза. Всяка година в различни краища на Европа ЕПМС организира конференция, на която представители на МС Обществата споделят и обсъждат както местните добри практики в подпомагането, грижата и лечението на хората с множествена склероза, така и възможностите за съвместна работа на европейско ниво за подобряване и унифициране на стандартите на услугите за хора с МС.

Тази година форумът се състоеше от две последователни събития – семинар "Развитие на Централна и Източна Европа /ЦИЕ/" и конференция на тема "Наемане на работа на хора с МС".

Семинарът "Развитие на Централна и Източна Европа" се проведе със съдействието на Международната Федерация по Множествена Склероза /МФМС/ и беше насочен предимно към организационното развитие и усъвършенстване на структурите на управление на нестопанските организации, работещи в сферата на МС. Лекционната тематика се редуваше с интерактивни техники и работа в малки групи и включваше: SWOT анализ на МС Обществата от Централна и Източна Европа; Сравнителен анализ на услугите за хора с МС, предоставяни от държавните структури на страните от ЦИЕ; Приложения и възможности при членството в Европейския съюз; Младите хора с МС; Набиране на средства и др.

Спонсори на семинара бяха:

Институт "Отворено Общество" – Ню Йорк и фондации "Сорос", които популяризират отворените общества чрез развитие на управленски политики и подкрепа на образованието, медийните изяви, общественото здраве, човешките права и правата на жените, както и социалната, правната и икономическата реформа.

"Сероно" – Европейска компания за биотехнологии. "Сероно" работи в областта на репродуктивното здраве, неврологията, растежа и метаболизма. Изследователските й програми са фокусирани върху браншовото разрастване и въвеждането на нови терапевтични области.

Конференцията "Наемане на работа на хора с МС" беше второто събитие, което отбеляза тазгодишния конгрес на Европейската Платформа за Множествена Склероза. То събра лектори и участници от цяла Европа, които в отворена дискусия да осъществят успешен обмен на добри практики и актуална информация по правните, политическите, медицинските и психологическите аспекти при наемането на работа на хората с множествена склероза, както и да обсъдят стратегии за подобряване на условията и достъпа до пазара на труда на хората с МС. Тематичните лекции включваха: Европейско и национално законодателство и правна защита на трудово ангажираните хора с увреждания; Квотна система за хора с увреждания – практика на обществения и частния сектори; Стимули за работодатели – успешен модел за дългосрочно наемане на работа на хората с увреждания; Оценка на възможностите за работа на страдащи от МС – медицинската гледна точка и виждането на работодателите, и др.

Във втората си част конференцията предостави възможност на участниците да дискутират в малки групи и да споделят опита на страната си в следните тематични сесии: Приспособяване на работното място – какво означава и как се използва на практика; Достъп до пазара на труда – обучение за кандидатстване и интервюиране; Новодиагностициран с МС – трябва ли да кажа на шефа и колегите си; Лобиране за усъвършенстване на европейските и националните политики за осигуряване на работа и достъп до пазара на труда; Успешни примери за осигуряване на работа за хора с МС и др.

Конференцията завърши с представяне на резултатите от дискусиите в малките групи и обсъждане на следващи стъпки и бъдещи дейности – как МС Обществата, индивидите засегнати от МС, държавната власт, работодателите и бюрата по труда могат да осъществят промяна.

Събитието предоставя и възможност за разширяване на контактите с МС Общността на международно ниво. Фондацията поддържа добри връзки с представители на МС Обществата от Румъния, Сърбия, Гърция, Англия, Чехия, Украйна и др.

Спонсори на срещата бяха: "Шеринг"; "Сероно"; "Байаджин Айдек"; "Колопласт"; "Гедеон Рихтер" и "Глаксо Смит Клайн".

"Шеринг" – Берлин, Германия е признат лидер в областите: мъжко и женско здраве, диагностика и радиофармацевтика, терапия на инвалидизиращи заболявания, каквато е множествена склероза, и дерматология.

Корпорация "Байаджин Айдек" е посветена на стремежа за креативност на науката. Продуктите на компанията и програмите й за развитие са адресирани към множество ключови медицински нужди в сферата на онкологията, неврологията, дерматологията и травматологията.

"Колопласт" е международен доставчик на висококачествени и иновативни продукти за подпомагане контрола върху функциите на отделителната система, грижата при хирургически рани от колостомия, кожни и гръдни проблеми. Компанията е посветена на помощта за пациента при преодоляване на ограниченията от интервенцията и възвръщането на пълноценния начин на живот.

"Гедеон Рихтер" има водеща роля в развитието и дистрибуцията на медикаменти – не само в Унгария, където е създадена компанията, но също и в Централна и Източна Европа. Тя е създала добре развита фармацевтична продуктова линия, произвеждаща широка гама болкоуспокояващи и антисептични продукти.

"Глаксо Смит Клайн" е посветена на изследването и иновативното развитие на медикаменти, които подобряват живота на хора страдащи от астма, диабет, кардиоваскуларни и инфекциозни болести.

Всички материали от конференцията в Прага могат да бъдат намерени на английски на сайта на ЕПМС http://www.ms-in-europe.org.




Гласувай:
0



1. анонимен - мнения от пациент с мс
09.09.2006 15:27
хубаво е че се провеждат такива конгреси и семинари, но проблемите си остават отворени и нерешени... промени не са настъпили в нито една институция до сега. Ще кажа само това... че няма по голям слепец от този които не иска да види....
цитирай
2. tod - Здравия не вярва на болния, така ...
09.09.2006 20:16
Здравия не вярва на болния, така седят нещата.Но има и умни хора които не се премиряват с конюнктурата!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: tod
Категория: Други
Прочетен: 631007
Постинги: 180
Коментари: 41
Гласове: 284
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Блогрол
1. Заболявания на половата система
2. Обща медицина-Медицински университет, София
3. Лекции по детска хирургия (доц. д-р. О. Бранков, Пирогов)
4. Пулмология
5. Учебник по неврология
6. Детска хирургия (от секция детска хирургия в Пирогов)
7. Хематология, Болести на кръвта
8. Хематология, Заболявания на червените кръвни клетки
9. Хематология, Заболявания на белите кръвни клетки
10. Хематология, Други хематологични заболявания
11. Токсикология
12. Лабораторни показатели
13. Кардиология, Вродени заболявания
14. Кардиология, Клапни заболявания
15. Кардиология, Тумори на сърцето
16. Кардиология, Болести на перикарда
17. Кардиология, Болести на миокарда
18. Кардиология, Болести на ендокарда
19. Кардиология, Артериална хипертония
20. Кардиология, Сърдечна недостатъчност
21. Кардиология, Белодробно сърце
22. Кардиология, Аритмии
23. Кардиология, Болести на аортата
24. Кардиология, Исхемична болест на сърцето
25. Гастроентерология, Болести на хранопровода
26. Гастроентерология, Болести на стомаха
27. Гастроентерология, Болести на червата
28. Гастроентерология, Болести на черния дроб и жлъчните пътища
29. Гастроентерология, Болести на панкреаса
30. Аптеки, болници, клиники, медицински центрове